Ondernemers hebben wél iets te verbergen!

  • Geschreven door Victor Visser
Ondernemers hebben wél iets te verbergen!

‘Wij hebben niets te verbergen’ of ‘Wij doen niets illegaals’. Zomaar twee zinnen die je vaak hoort als het gaat om privacy en cybersecurity. Bijvoorbeeld wanneer er nieuwe security maatregelen op Schiphol worden doorgevoerd. Maar is dat wel zo? Hebben wij niets te verbergen of is een bepaalde mate van privacy wel zo prettig? Goede beveiliging op een luchthaven vinden wij essentieel. Dat is niet zo vreemd: wij willen met een gerust gevoel in het vliegtuig kunnen stappen. Dus als een beveiliger in onze tas wil kijken, dan laten wij dat toe. Wij hebben immers toch niets te verbergen? Het wordt wat anders als dat idee wordt toegepast op een andere situatie. Bijvoorbeeld bij de bakker. Daar vinden wij het wel hoogst ongewenst en ongepast als de persoon achter de toonbank pas brood wil leveren nadat zij of hij in onze portemonnee of op onze smartphone heeft gekeken. Dat gaat die persoon immers niets aan. Iedere burger en ieder bedrijf heeft dus iets te verbergen. In een ideale wereld zou er geen behoefte zijn aan een slot op de voordeur van het huis of het kantoorpand. Of zou een wachtwoord op een pc totaal overbodig zijn. Helaas is dat niet het geval.

 

Liever niet aan de concurrent

In de dagelijkse praktijk zijn er altijd zaken die je als ondernemer liever niet met iedereen deelt. De financiële informatie over klanten bijvoorbeeld. Daar wil je niet iedereen zomaar toegang tot geven. Er zijn overigens wel uitzonderingen denkbaar. De belastingdienst mag er wel inzage in krijgen, maar dat geldt weer niet voor de concurrentie. Of neem zelfontwikkelde producten waar misschien nog geen patent op rust. Ook dat zijn zaken die een bedrijf liever niet in handen geeft van zijn grootste concurrent.

De toegenomen digitalisering heeft veel positieve kanten: het heeft ervoor gezorgd dat informatie makkelijker en sneller toegankelijker is, om maar eens iets te noemen. En dat is tegelijkertijd ook een minder positieve kant. Want de boekhouding is in digitale vorm ergens op een server opgeslagen die hetzij nog in het bedrijf aanwezig is of ‘in de cloud’ staat. Een kopie maken van tientallen dikke kasboeken is een tijdrovend karweitje waar een flinke hoeveelheid papier én een stevige kopieermachine aan te pas komen. Een kopietje maken van een digitale boekhouding is een klusje dat hooguit een minuutje of twee duurt en vaak alleen een lege USB-stick vergt. Op zich is dat ook wel zo prettig, want daarmee kunnen die gegevens makkelijk en snel worden veiliggesteld. Als het tenminste gaat om een persoon die officieel toegang heeft tot de server en het boekhoudprogramma. Minder prettig is ‘t als het gaat om een hacker of cybercrimineel. Dan wordt de nachtmerrie van een ondernemer bewaarheid: de boekhouding ligt op straat of is in handen van een concurrent.

Zelf doen of uitbesteden?

Goede cybersecurity is van groot belang en dat gaat verder dan alleen maar een antivirus-programma installeren en wachtwoorden instellen. Voor de gemiddelde ondernemer kan het een aardige (en kostbare) klus blijken om bedrijfsgevoelige informatie goed af te schermen. Een alternatief is het in de cloud zetten van die gegevens. Dan wordt de cybersecurity in handen gegeven van een partij, de cloud provider, die er in is gespecialiseerd. Vraag overigens wel aan de bewuste cloud provider in welk land of in welke regio de data worden opgeslagen: niet iedere overheid neemt het immers zo nauw met de privacywetgeving als de Nederlandse.
Meer weten over hoe het gesteld is met uw security? Download ons gratis ebook.

Ebook e-security

 

Scroll