Digitale Transformatie: ook voor het MKB!

  • Geschreven door Victor Visser
Digitale Transformatie: ook voor het MKB!

Digitale Transformatie: een begrip dat steeds meer bekendheid krijgt. Het is een verzamelnaam voor niet te stuiten ontwikkelingen die ondernemingen naar een hoger plan stuwen. Ontwikkelingen die zowel maatschappelijk als technisch van aard zijn. De belangrijkste technologie die Digitale Transformatie mogelijk maakt? Dat is zonder twijfel cloud computing, ook bekend als ‘ICT op afroep’.

MKB onderneemt als een multinational

Ondernemers moeten nog flexibeler, wendbaarder en slimmer zijn om aan de snel veranderende behoeften van hun klanten te voldoen. Nieuwe diensten en producten ontwikkelen, op alle mogelijke manieren met klanten communiceren: zonder ICT gaat dat niet of nauwelijks. Het is iets dat de grote multinationals al enige tijd hebben ontdekt én in de praktijk hebben gebracht. Dat heeft hen weliswaar torenhoge investeringen in eigen ICT-hulpmiddelen (zoals geavanceerde software en grote datacentra) gekost, maar het heeft ook het nodige opgebracht. Voor de ondernemer die geen multinationaal concern runt, waren die investeringen echter niet op te brengen.

Cloud computing

De intrede van cloud computing heeft de Digitale Transformatie ook voor het Midden- en-Kleinbedrijf bereikbaar gemaakt. Eén van de kenmerken van cloud computing is het feit dat de server hardware en de programma’s niet meer door de ondernemer zelf worden aangeschaft. Dat doet het bedrijf dat de cloud diensten levert (de ‘cloud provider’). In de praktijk betekent het dat de ondernemer de ICT-kant van de werkplekken (opslagruimte op de server en de diverse benodigde software) met een gerust hart aan de cloud provider over kan laten. Een paar muisklikken is alles wat er nodig is om dat te regelen als er bijvoorbeeld een medewerker bij komt. Voor het beheer van al die hard- en software hoeft de ondernemer evenmin meer op te draaien: ook dat deel van de ICT-uitgaven komt voor rekening van de cloud provider. Ondernemers betalen (meestal maandelijks) alleen voor wat zij daadwerkelijk aan ICT-diensten en software gebruiken.

Flexibel en wendbaar

Verder is werken vanuit de cloud niet meer gebonden aan bepaalde tijden of een specifieke (werk) plek. Waarom? De verbinding met de cloud gaat veelal via het internet. Dus als er een internetverbinding is (bekabeld, Wifi of via 3G/4G), kan er met de cloud applicaties worden gewerkt en zijn de gegevens keurig in de cloud op te slaan. Buitendienstmedewerkers kunnen bijvoorbeeld hierdoor overal offertes maken en klantgegevens raadplegen. In binnen- of buitenland, tijdens en na kantooruren.

Cloud computing zorgt er voor dat ondernemers hun bedrijf op financieel verantwoorde wijze door de Digitale Transformatie kunnen loodsen. Waardoor zij ook de komende decennia succesvol kunnen blijven.

Meer weten over wat de Digitale Transformatie? Vraag dan nu gratis het boek aan van Adjiej Bakas en Witold Kepinsky.

Vraag het boek gratis aan!

 

Scroll