Wat we van Asterix en Obelix kunnen leren over cybersecurity

  • Geschreven door Victor Visser
Wat we van Asterix en Obelix kunnen leren over cybersecurity

Rare jongens die Romeinen, was altijd het motto van Obelix. Maar eigenlijk waren ze zo gek nog niet. Blijkbaar gebruikte het Romeinse leger elke dag een nieuw wachtwoord, dat per kleitablet werd verspreid en dat soldaten moesten gebruiken om zich te identificeren bij het tegenkomen van de wacht – vandaar ook de term ‘wachtwoord’. Dat las ik op deze site . Tegenwoordig maken we geen wachtwoorden meer op kleitabletten maar gebruiken we hightech tools om wachtwoorden te verzinnen en te managen. Dat lijkt een stuk geavanceerder, maar toch schort er het een en ander aan. Het probleem is namelijk dat je niet van mensen kunt verwachten dat ze voor elke website, elke dag weer, een uniek wachtwoord verzinnen dat ook nog eens aan alle beveiligingseisen voldoet – al zou dat dus eigenlijk wel moeten, gezien de hoeveelheid hacks.

Hoe makkelijk ben jij te hacken?

Vaak hebben we een lakse houding tegenover wachtwoord management en cybersecurity. Mensen zien het gevaar niet en wanen zich veilig. Toegegeven; particulieren zijn niet vaak doelwit, bedrijven en instellingen zijn immers een lucratiever doelwit. Maar met alle cyberaanvallen van de laatste tijd, vraag jij je weleens af. Hoe hackable ben ik?

Volgens cybercrime-expert Dion Battermann van het bedrijf Digital Investigation zijn we een makkelijk doelwit. Steeds meer huishoudelijke apparatuur werkt op wifi en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Denk aan slimme thermostaten of koelkasten. En dit zijn allemaal ingangen naar jouw persoonlijke gegevens.

Check of je bent gehackt

De politie heeft een nieuw middel om cybercrime tegen te gaan: een database met ruim zestigduizend e-mailadressen. Denk jij dat je gehackt bent, dan kun je gemakkelijk checken of jouw gegevens inderdaad in handen van criminelen zijn gevallen. Via de zoekfunctie op deze pagina kun je controleren of jouw e-mailadres voorkomt in de gegevens die de politie in beslag heeft genomen. Als dit adres inderdaad voorkomt in de database van de politie, ontvang je binnen enkele minuten een e-mail van de politie. Zo weet je dat een door jouw gebruikte computer dus mogelijk geïnfecteerd is (geweest).
Komt het e-mailadres niet voor in de database, dan krijg je geen e-mail. Maar let op! Dit betekent alleen dat je gegevens niet hierin voorkomen. De computer kan natuurlijk ook besmet zijn (geweest) door een ander botnet dat nog niet opgerold is. Controleer dan ook andere checksites zoals haveibeenpwned.com.

Zelf maatregelen treffen

Je houdt de technologische vooruitgang niet buiten de deur, maar je kunt wel de risico’s beperken door de juiste maatregelen te nemen om zo cybercriminelen buiten de virtuele deur te behouden. Batterman geeft tips in een interview met Metro: Alles valt en staat met het installeren van updates op je computer, het zorgen voor een externe back-up die niet standaard aangesloten zit op je computer en het nadenken over wat je doet. Met de juiste updates kan je al weinig gebeuren, maar mensen denken vaak als ze de pop-up zien: ik heb geen zin om een half uur te wachten, dat doe ik morgen wel. Maar morgen doen ze het vaak ook niet.”

Meer tips in ‘Komt een vrouw bij de hacker’

Wil je meer tips maar dan verpakt in een luchtige roman, maak dan kans op 1 van de 250 boeken ‘Komt een vrouw bij de hacker’ van Maria Genova. Het is een schokkend en soms ook hilarisch verhaal over slimme internetcriminelen en mensen die alles via social media delen. Na het lezen van dit boek kijk je met heel andere ogen naar je computer, tablet of smartphone. En denk je wellicht: “Slimme jongens die Romeinen.”

 

Vraag het boek gratis aan!

 

Scroll